Over ons

Korale is een a-capella koor uit Aarle-Rixtel en bestaat in de huidige samenstelling sinds september 2011. In dat jaar gingen twee koren samen verder:  “Kleinkoor Korale”, opgericht in 1993 en voortgekomen uit het jongerenkoor Don Capé uit Aarle-Rixtel, en “Kalliope”, gestart in 1982 in Beek en Donk en haar gehele bestaan onder leiding  van Giel Jacobs. Beide koren zongen voornamelijk a-capella, zonder instrumentale begeleiding, en hun repertoire sloot goed op elkaar aan. Belangrijke redenen waarom de samenvoeging rimpelloos is verlopen. De meeste leden zijn afkomstig uit de kernen van Laarbeek en enkelen uit onze buurgemeenten.
Korale kenmerkt zich door een breed repertoire – zowel klassiek als eigentijds, kerkelijk als wereldlijk en ernstig als luchtig – in diverse talen waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans en Russisch. Zowel repertoire als klank en kwaliteit in uitvoering zijn sindsdien gegroeid waardoor concerten van Korale door velen worden gewaardeerd.

Dirigent Giel Jacobs studeerde aan het Conservatorium van Maastricht van 1975 tot 1983. In 1980 heeft hij Schoolmuziek Akte B behaald en daarna heeft hij nog enkele jaren Theorie van de muziek en compositie gevolgd bij Dhr. H. Delnooz.
In 1982 richtte hij Kalliope op: een ensemble voor vocale muziek in Beek en Donk. Tot 2010 was hij dirigent van dit ensemble. Sinds september 2022 is hij dirigent van Korale in Aarle-Rixtel.