1: De start van een nieuw koor.
In het najaar van 1982 werd door enkele mensen het plan opgevat om een nieuw koor te beginnen: een koor met een heel uitgebreid repertoire, eigenlijk zo’n beetje alles zingen wat zingbaar is, zoals onze dirigent Giel Jacobs het verwoordde. Officieel noemden we dat voortaan: “Het beoefenen van de vocale muziek in de breedste zin van het woord”. Er werd een groep mensen gevonden die enthousiast bijeenkwam voor de oprichtingsvergadering op 9 december 1982. Hier werden stevige plannen gemaakt. Het zou natuurlijk héél gezellig worden, maar kwaliteit zou altijd hoog in ons vaandel staan. We zouden door trouw repetitiebezoek en serieuze repetities een fijn en goed koor gaan vormen. En we prikten een datum voor onze eerste repetitie: donderdag 6 januari 1983, in de dagkapel van de Leonarduskerk. Het ligt nog vers in mijn geheugen: met een verwachtingsvol gestemde groep mensen, waarvan velen elkaar al kenden vanuit de jongerenkoren, stortten we ons op ons eerste nummer: “La laine des moutons”, een Frans volksliedje, in een bewerking van Antoon Maessen.
Na een paar maanden verhuisden we naar zaal “De Pikeur”, Kerkstraat 22, waar we door Willy Koppens gastvrij ontvangen werden. En na een jaar zochten we een naam voor ons koor: “Kalliope”. Kalliope is een van de negen muzen uit de Griekse mythologie. Zij is de muze van het epos, de dichtkunst. Haar naam staat voor: die met de schone stem. Op 27 november 1983 gaven we vol trots ons eerste concertje, informeel, voor familie en vrienden. Veel zouden er volgen. We lazen positieve en hoopgevende recensies over onszelf in de krant. Kalliope mocht er zijn! Koorleden kwamen en gingen. Maar voor de meesten geldt: wie eenmaal lid geworden is, blijft!
2: Hoe ging het verder?
Nadat Willy en Maria Coppens afscheid hadden genomen van zaal De Pikeur vonden we een nieuw onderdak in café De Beekse Brug, waar we acht jaar ‘thuis’ geweest zijn; eerst nog even bij Lentjes, daarna bij Henk en Hennie Ouwersloot en tenslotte nog kort bij Heidi Krielen en Chris de Graef. En sinds november 2000 repeteren we elke donderdagavond van 20.30 tot 22.30 uur met veel plezier in Het Oude Raadhuis, te midden van de steeds wisselende kunstexposities. Een inspirerende plek! Na de repetitie drinken we samen nog even een glaasje in café Naast ‘t Raedthuys.
Zoals vorige keer op de foto al te zien was bestaat Kalliope momenteel uit 16 mensen. We hebben 4 sopranen, 5 alten, 3 tenoren, 3 bassen en een dirigent. De leden komen uit Beek en Donk, Gemert en Lieshout. We begonnen destijds met twintigers en dertigers, maar intussen is onze gemiddelde leeftijd behoorlijk middelbaar! De eerste jaren hadden we te maken met huwelijken en geboorten van ‘koorkinderen’. De laatste jaren zagen we regelmatig Abraham en Sarah en vierden we zilveren bruiloften. De tijd tikt verder!
Intussen groeide Kalliope uit tot een hecht en harmonieus koor, (letterlijk en figuurlijk), met een heel eigen stijl. We hebben, zoals de bedoeling was, een uitgebreid repertoire opgebouwd: van klassieke werken vanaf de vroegrenaissance tot aan de hedendaagse koormuziek, close-harmony, popsongs, bigband- en jazzmuziek, bewerkingen van volksliederen en experimentele koormuziek. Er wordt overwegend a capella gezongen, dus zonder begeleiding die kleine oneffenheden kan camoufleren. Dit vraagt wel een zeker niveau van de leden. Normaal gesproken zingen we samen vier- tot achtstemmige werken. We hebben echter ook “The Old songs” in ons repertoire: een vorm van close harmony die in Amerika ontstond bij de herenkapper. Vandaar de naam: Barbershops. Deze vorm van muziek is uiteraard alleen voor heren geschreven. Dus af en toe gaan de dames aan de kant staan om de heren de ruimte te geven! Zijn er misschien nog heren die met ons mee zouden willen zingen? Wij kunnen nog wel enkele bassen en tenoren gebruiken! Ook op bijgaande foto mogen de heren even alleen in beeld!
Deel 3: Zingen en gezelligheid.
Het zou natuurlijk héél gezellig worden, maar kwaliteit zou altijd hoog in ons vaandel staan, schreven we in deel 1 over de oprichting. Zo denken we er nog steeds over. We hebben gezellige, maar serieuze repetities, waarbij we proberen om ons zo goed mogelijk in te leven in de zeer uiteenlopende muziekstijlen die op ons repertoire staan. Elke keer als we een programma in een bepaalde stijl afgesloten hebben, bijvoorbeeld met een concert of een mis, gaan de gezongen stukken terug in de voorraadmap en beginnen we weer aan iets heel anders. Door deze afwisseling blijft het interessant en verrassend voor ons allemaal.
In de afgelopen 25 jaar zijn we niet echt heel vaak naar buiten getreden, maar toch kunnen we wel een leuke lijst van bijzondere optredens opstellen. Zo gaven we bijvoorbeeld dubbelconcerten samen met het koor Elim uit Helmond en de Eerste Brabantse Stoomzangerij uit Aarle-Rixtel, met het Clarinet Choir en Flautando, met Blue Note en met enkele gelegenheidsensembles. We zongen een paar keer in de kasteeltuinen in Arcen, in het Theo Driesseninstituut, in Keijserinnedael, in de kapel van het Elkerliekziekenhuis, in het Caratpaviljoen, in natuurtuin de Bundertjes en bij de Vrije School in Helmond, in de Abdijkerk van Mariënmünster, de Andrieskerk in Antwerpen, kerken in Den Burg (Texel), Wilhelminaoord (Drenthe), Maurik en diverse kerken in de nabije omgeving, zoals Nuenen, Gemert, Huize Padua, Bakel, Veghel, Vlierden, Stiphout, Lieshout, Aarle-Rixtel, en in ons eigen Beek en Donk. We traden op in Station Charlotte in Nuenen, in Galerie Le Garage in Eindhoven, in een Maastrichts café, op twee Roeromavonden en in Paradiso in Amsterdam. We zongen voor Amnesty International en verleenden medewerking aan twee muziekmarathons in het ontmoetingscentrum, aan het Zijtaartse Night of the Proms, aan een Swingmeeting bij Pauwkes, aan de Beatles-avond in het Anker, aan het eeuwfeest van O&U in 1991 en aan het carnavalsconcert van O&U in 1996.
Een greep uit een bonte verzameling van muzikale activiteiten, waaraan we enorm veel plezier beleefd hebben. En nu richten we ons dus helemaal op het jubileumconcert op 13 april in het ontmoetingscentrum.
Deel 4: 25 gezellige en creatieve jaren.
Enthousiasme, vriendschap, humor en creativiteit tekenen de sfeer binnen Kalliope. Naast onze wekelijkse repetities en de verzorging van de in deel 3 genoemde missen en concerten ondernamen we in de afgelopen 25 jaar ook tal van andere leuke activiteiten met elkaar.
Al zes keer gingen we samen een weekend op stap. De eerste keer naar Jalhay in de Belgische Ardennen, daarna naar Blomberg in Duitsland, naar Texel, Havelte, Maastricht en Antwerpen. We zongen er missen, gaven miniconcertjes, wandelden (soms zingend) door steden, door bossen en langs het strand, maakten boottochtjes, bezochten grotten en musea, kookten samen of gingen uit eten… en hadden ontzettend veel plezier. Elk jaar beginnen we het nieuwe seizoen met een barbecue bij een van de leden thuis, en sinds enkele jaren luiden we samen het nieuwe kalenderjaar in, ergens begin januari. Dan treden we voor elkaar op met zang en muziek en allerlei creatieve invallen.
Naar buiten toe treden we altijd op in zwart-wit. Ieder is vrij om zelf zijn/haar kleding te kiezen, als het maar zwart, wit of zwart-wit is. Bij feestelijke optredens voegen we er een rood accent aan toe. En bij enkele bijzondere gelegenheden in het verleden knutselden de dames voor zichzelf en voor de heren aangepaste kleding in elkaar: jaren ’30 jurkjes met bijpassende boa’s, hesjes en hoedjes, gouden kleding voor een carnavalsconcert en een bloemenoutfit voor een concert in natuurtuin De Bundertjes. Bij een jubileum is het leuk om terug te kijken.
Plakboeken vol herinneringen nemen ons mee langs 25 jaar muziek en vriendschap. We vierden onze eerdere jubilea op heel uiteenlopende manieren. Zo trokken we bijvoorbeeld ter ere van ons 20-jarig bestaan in een versierde huifkar door de straten van Beek en Donk, en gaven we korte straatconcertjes op het Piet van Thielplein en op het Heuvelplein.
Nu kijken we uit naar ons jubileumconcert, waarbij ook enkele partners en kinderen van de koorleden zich vocaal en instrumentaal zullen presenteren. Na afloop van het concert hopen we gezellig wat bij te kunnen praten met oud-leden. En vervolgens kijken we met weer allerlei nieuwe plannen naar de toekomst. Kalliope is een koor, maar ook een vriendengroep.
Kalliope naar Korendagen 2011 in Paradiso!
Op 15 en 16 januari vond in het Amsterdamse Paradiso de 25e editie van de Korendagen plaats. Zo’n 140 koren, van klein tot groot uit heel Nederland, gaven acte de présence tijdens dit jubileum van het jaarlijks terugkerend tweedaagse evenement. Ook Kalliope was weer van de partij!
Alweer 4 jaar geleden nam Kalliope deel aan de Korendagen 2007, waar we met succes de cyclus Hond…vriend en vijand’ van Jetse Bremer ten gehore brachten. Het publiek kreeg een programma uitgereikt en genoot van al het hondenleed dat voorbij kwam. Giel begeleidde het koor zelf met fraai pianospel. Voor de mooie uitvoering werd Kalliope beloond met een lang en welgemeend applaus. Een leuke dag waar we met véél plezier aan terug denken.
Vanwege de gebruikelijke stormloop van aanmeldingen waren wij er dit jaar als de kippen bij om een felbegeerd plaatsje te bemachtigen. Daarom zijn we ook erg blij uitgenodigd te zijn voor deelname aan de Paradiso Korendagen 2011.
Voor een aandachtig publiek zongen we ondermeer Blackbird van The Beatles en het prachtige Draw on, sweet night van John Rutter. Ook was er veel applaus voor de mooie uitvoering van Billy Joel’s And so it goes en twee arrangementen van de wereldberoemde King’s Singers, The gift to be simple en You are the new day. Op verzoek van de organisatie hebben we het optreden later die middag zelfs een tweede maal uitgevoerd. Wij kijken dan ook met een tevreden gevoel terug op dit succesvolle optreden.
Korenfestival Almelo
Op zaterdag 13 maart 2010 vindt het 24e Nederlands Festival voor Vocale Ensembles in Almelo plaats…..en dit jaar zijn we erbij! We willen drie keer optreden: Voor de professionele jury (15 min), de publieksjury (20 min.) en het open podium. Het is nog niet bekend hoe laat we die zaterdag in Almelo aan de beurt zijn.
Het programma voor de professionele jury bestaat uit composities van Thomas Morley, Orlando Gibbons, Edward Elgar, Gustav Holst en John David. Voor de publieks jury wordt dit aangevuld met Finse volksliedbewerkingen. Voor het Open Podium brengen we de cyclus Hond van Jetse Bremer.
Meer informatie over dit festival.
Concert in Kasteel Heeswijk
Op zondag 1 november 2009 gaf Kalliope een concert in de mooie Wapenzaal van Kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther. Dit was een mooi programma in een prachtige historische omgeving! Vóór de pauze brachten wij een klassiek repertoire met muziek van onder andere Edward Elgar, Béla Bartók, en Heinz Lau. Na de pauze kwam een lichter programma met o.a.: Catalaanse en Finse Volksliedbewerkingen, enkele standards en de cyclus Hond van Jetse Bremer). Flyer
King’s Singers
Bijna alle leden van Kalliope namen deel aan een workshop van de King’s Singers. Dit vond plaats in het Kunstkwartier in Helmond op zaterdag 3 oktober 2009. Wat een geweldige workshop was dat! Zo’n 170 zangers hadden zich ingeschreven en werden verdeeld in 6 groepen. Elke groep werd begeleid door één van de King’s Singers. Leden van Kalliope vormden samen met onder meer leden van het Dietsch Vocaal Ensemble uit Eindhoven groep 1. Goed gezelschap dus!
Stephen Connolly, de bas van de King’s Singers, begeleidde ons met veel passie en humor! Wat een vakman, het effect van zijn aanwijzingen was onmiddellijk te horen. Stephen was verrast over de kwaliteit van de groep (en dat is best leuk om te horen). Een heel leuke en leerzame dag!
Op zondag hebben we in een volle Lambertuskerk te Helmond mogen genieten van een geweldig concert van dit grootse koor.
Afsluiting seizoen 2008/2009
Op 16 juli 2009 heeft Kalliope in Café Naast ‘t Raedthuys te Beek en Donk het seizoen afgesloten met het traditionele miniconcert.
Kerstconcerten
Kalliope gaf in samenwerking met het gemengd koor Polyhymnia twee kerstconcerten: op zaterdag 20 december 2008 om 20.00 uur in zorgcentrum Mariëngaarde, Bosscheweg 20 in Aarle-Rixtel en op zondag 21 december 2008 om 14.00 uur in de Heilige Martinuskerk in Olland (gemeente Sint Oedenrode).
Zilveren jubileum; tijd voor een nieuw logo.
Kalliope heeft haar zilveren jubileum gevierd op zondag 13 april 2008 met een jubileumconcert in het Ontmoetingscentrum. Een jubileum is een moment om terug te kijken. Dat doen we royaal op deze site. We vonden het ook een leuke gelegenheid om ons een nieuw logo aan te meten. Hier ziet u het.
Het is ontworpen door Twan van den Heuvel. Strak en modern vormgegeven met een kleine knipoog naar de Griekse historie. Daar komt immers onze naam Kalliope vandaan. Het past ook mooi bij ons repertoire, dat bestaat uit eigentijdse en klassieke composities. Wij voelen ons er wel bij. En wie steekt zich niet graag in het nieuw bij zo’n feestelijke gelegenheid?
Korendagen 2007 in Paradiso
Op zaterdag 20 en zondag 21 januari 2007 vond in Paradiso in Amsterdam de 21e editie van de korendagen plaats. Van smartlap tot gospel, van pop- en jazzkoren tot oratorium, van slavisch tot musical…, elk denkbaar genre is vertegenwoordigd. Dit jaar heeft ook Kalliope een plaats gekregen tussen de ruim 140 koren die aan deze dagen zullen deelnemen. Elk koor kreeg een kwartier tijd om een stukje van hun repertoire ten gehore te brengen. Er werd opgetreden op twee locaties: de grote en de kleine zaal. Kalliope trad op zaterdag 20 januari om 18.50 uur in de kleine zaal op. Onze bijdrage bestond uit ‘de cyclus Hond…vriend en vijand’ van Jetse Bremer. Een eerdere uitvoering van “Snuf”, één van de uitgevoerde nummers, kun je hier beluisteren.
Het publiek kreeg een programma uitgereikt en genoot van al het hondenleed dat voorbij kwam. Giel begeleidde het koor zelf met fraai pianospel. Voor de mooie uitvoering werd Kalliope beloond met een lang en welgemeend applaus.