KORALE ENSEMBLE VOOR VOCALE MUZIEK
Door een samenvoeging van Kalliope uit Beek en Donk en Korale uit Aarle-Rixtel ontstond in 2011 het nieuwe koor Korale, ensemble voor vocale muziek, onder leiding van Frans de Hair.
Dit samengaan is vlekkeloos verlopen. Al vrij snel was het geen item meer waar je als zanger(es) vandaan kwam, we waren met elkaar een nieuwe club waar plezier in het zingen centraal staat, en onderlinge vriendschap een bindend element is. Die onderlinge binding is zeker versterkt door onze eerste reis in nieuwe samenstelling in april 2012 naar Oxford waar we optraden in de Christ Church Cathedral en St Giles Church. Bezoeken aan musea, universiteiten, botanische tuinen en de vierhonderd jaar oude pub Eagle and Child waren een prima basis voor het verder bouwen aan het nieuwe koor. Er waren later memorabele reizen naar Gent, Xanten, Kerkrade en Trier. Allemaal hebben ze de onderlinge band tussen de leden versterkt en ertoe geleid dat Korale, niet alleen een koor is maar ook een vriendenclub.
In 2015 werd de leiding van het koor overgenomen door Hans van Zeeland. Vanwege zijn grote verdiensten voor het koor werd Frans de Hair op passende wijze uitgeluid.
In 2018 stond het 25 jarig jubileum van Korale centraal. Een volle zaal in de Dreef te Aarle-Rixtel en een flink aantal gastmuzikanten waren de ingrediënten voor een prachtig jubileumconcert.
In 2019 startte Hans van Zeeland, zijn carrière als dirigent. Dit hebben we niet zomaar voorbij laten gaan. Op 27 oktober vond er een concert plaats in de Eendracht te Gemert.
Ook Korale had te maken met de Corona epidemie waardoor het koor lange tijd heeft stil gelegen.
Kalliope, ensemble voor vocale muziek 1982 – 2011
In het najaar van 1982 werd door enkele mensen het plan opgevat om een nieuw koor te beginnen, op 9 december 1982 werd het opgericht. Het zou héél gezellig worden, maar kwaliteit zou altijd hoog in het vaandel staan. Kalliope, de naam van het koor, is een van de negen muzen uit de Griekse mythologie. Zij is de muze van het epos, de dichtkunst. Haar naam staat voor: die met de schone stem.
Kalliope groeide uit tot een hecht en harmonieus koor, met een heel eigen stijl. Er werd een uitgebreid repertoire opgebouwd: van klassieke werken vanaf de vroegrenaissance tot aan de hedendaagse koormuziek, close-harmony, popsongs, bigband- en jazzmuziek, bewerkingen van volksliederen en experimentele koormuziek. Er werd overwegend a capella gezongen.
Enthousiasme, vriendschap, humor en creativiteit tekenden de sfeer binnen Kalliope. Naast de wekelijkse repetities en de verzorging van missen en concerten ondernam het koor ook tal van andere activiteiten.
Zo ging het koor heel wat keren een weekend op stap, in binnen- en buitenland. Bijzonder was de deelname van de meeste leden aan de workshop van de King`s Singers in 2009 en het optreden in 2007 en 2011 op de korendagen in het Amsterdamse Paradiso. En steeds bleek weer: Kalliope was een koor, maar ook een vriendengroep.
Kleinkoor Korale 1993-2011
Korale is begin 1993 opgericht door een aantal oud-leden van jongerenkoor Don Capé uit Aarle-Rixtel. Deze kern werd al snel aangevuld met andere enthousiaste zangers. Het ledenbestand bestond dan uit 11 mannen en vrouwen in de leeftijd van 25 tot 50 jaar. Gezien de beperkte omvang werd het ook wel “kleinkoor” genoemd.
De belangrijkste opvatting van het koor was “het op basis van gezellig samenzijn actief bezig zijn met muziek”. Het repertoire was behoorlijk breed, met de nadruk op melodieuze en goed zingbare stukken.
Optredens, voornamelijk in de directe omgeving van Aarle-Rixtel hebben bijgedragen aan de groeiende bekendheid van Korale. Maar ook de optredens in Duitsland, Vlissingen, Middelburg, tijdens “Middelburg Volkoren”, zijn noemenswaardig.
In 2009 werd het 15 jarig jubileum gevierd met een concert in de Dreef te Aarle-Rixtel.
Heel bijzonder was ook in dat jaar het weekend in Rome waar de vrijdagavondmis in de basiliek Santa Maria Maggiore door Korale verzorgd werd.
In 2010 waren er concerten in Vlissingen, en Middelburg en werd er een live cd opgenomen.
In de maand juni kwam het verzoek van Kalliope uit Beek en Donk om te bekijken of een samenvoeging mogelijk was. Meteen was wel duidelijk dat de beide koren qua sfeer en repertoire behoorlijk op elkaar leken. Er werden een paar repetities gebruikt om kennis met elkaar te maken en na de vakantie werden de laatste plooien glad gestreken. Er was grote eenstemmigheid dat het nieuwe koor met het samengaan aan kwaliteit zou kunnen winnen. Vanaf dat moment is de naam van het koor gewijzigd in: Korale, Ensemble voor Vocale Muziek.