Frans de Hair, oud-dirigent

    Dirigent Frans de Hair (geb. 1941) werd op 8 jarige leeftijd lid van de St. Jozefzangertjes in Helmond.

Dit was het begin van een lange koorcarrière: knapenkoor, Gregoriaans koor, mannenkoor, gemengd koor en Helmonds Kamerkoor. Zijn eerste instrument was de blokfluit (lagere school). Hij speelde meerdere jaren in ensembles en bij allerhande gelegenheden. Later gaf hij fluitles in schoolverband. Was en is gastzanger bij diverse koorprojecten in en buiten Helmond.

In 1980 slaagde hij voor muziekdocent. Aanvankelijk was hij als dirigent een autodidact. Daarna volgde hij de opleiding koordirectie bij S.N.K. en kreeg hij les van Louis Dispa, Jan Stout en John de Goede. Er volgden meerdere muzikale projecten: o.a. stem- en koorvorming bij Frans Schouten, hospitant orkestdirectie bij L.S.O. in Maastricht geleid door Jan Eelkema, een project schoolmuziek en improvisatie bij André Stolwijk, eveneens in Maastricht. Bovendien volgde hij als hospitant de cursus koorscholing in Tilburg. Als muziekdocent was hij verbonden aan de Mavo in Eindhoven en Helmond.

Meerdere jaren dirigeerde hij diverse jongerenkoren waaronder Amtosh. Hoogtepunten waren een 8 daagse tournee naar Malaga (Spanje), deelname aan festival Bergeijk en festival Nijmegen. Met Don Capé werd deelgenomen aan een festival in Neerpelt (België) en het International Youth Choir in Veldhoven. Ook een aantal kinderkoorprojecten (meestal kerkgebonden) en jeugdkoren werden door hem geleid. Hij dirigeerde een dameskoor en enkele gemengde koren met optredens in België, Luxemburg en een concertreis naar Praag. Met deze laatste koren werd met goed resultaat aan diverse (K.N.B.Z.O.) concoursen deelgenomen, onder meer te Wognum, Warmerhuizen, Reusel en Udenhout.

Frans de Hair is medeoprichter van Korale en was tot eind juni 2015 dirigent van het koor. 

Op 10 oktober 2015 werd er officieel afscheid van hem genomen als dirigent van Korale.