KORALE

Ensemble voor Vocale Muziek

Muziek maken en feesten doe je samen

Jubilerend 'Korale'; "Muziek maken en feesten doe je samen"

 
 
https://www.mooilaarbeek.nl/nieuws/algemeen/28330/jubilerend-korale-muziek-maken-en-feesten-doe-je-samen-" data-text="Gelezen op DeMooiLaarbeekKrant:" data-href="https://www.mooilaarbeek.nl/nieuws/algemeen/28330/jubilerend-korale-muziek-maken-en-feesten-doe-je-samen-">
 

Aarle-Rixtel – Een volle zaal muziekliefhebbers genoot afgelopen zondag van een gevarieerd programma van 'Korale, Ensemble voor Vocale Muziek'. Samen met klarinettrio El Viento, René Vermaes en de Tamino's, Berry Verlijsdonk, Neeltje Prick, Giel Goris en Giel Jacobs vierde de vijfentwintigjarige een muzikaal feestje.

Uitgedaagd worden door muziek
"Jullie moeten vaker zingen", zegt een enthousiaste burgemeester Frank van der Meijden, die in de pauze van het concert aanschuift bij Ineke Folgerts en Veronic van Rooij. De twee bevlogen koorleden lachen bescheiden. "We willen steeds nieuwe stukken ten gehore brengen, dat kost repetitietijd", zegt Veronic. "Neem bijvoorbeeld het vierde stuk van Mozart dat we net zongen, da's best pittig." Samen met 'klarinettrio El Viento' werden stukken van Mozart vertolkt. Het vroege tijdstip en de uitdagende partijen vroegen van het koor, dat meestal a-capella (zonder instrumentale begeleiding) zingt, uiterste inspanning. De warme klanken van de houtblazers vulden het koor perfect aan. Daarvoor had tenor Berry Verlijsdonk met zijn warme stem de hele zaal gevuld. 'Korale' was zelf het concert begonnen met een Iers volkslied. A-capella, met hoofdrollen voor de mannenstemmen. Het stuk, gearrangeerd door dirigent Hans van Zeeland, werd opgedragen aan de vorig jaar overleden Ietje Knaapen.

Lief en leed samen delen
Ineke is al vijfentwintig jaar lid en heeft het 'wel en wee' van het koor meegemaakt. "Begonnen met zingen op bruiloften, vorig jaar helaas een uitvaart", zegt Ineke. "Dat hopen we niet vaak te hoeven doen." Het koor is een uitlaatklep en ontspanning voor enthousiaste zangers uit alle kernen van Laarbeek en zelfs uit buurgemeenten. "Na een dag hard werken kom ik op donderdag met een vol hoofd op de repetitie", vertelt Ineke. "Na een kwartier zingen is dat weg." A-capella zingen vergt concentratie. "In 1993 ontstond 'Kleinkoor Korale' uit het Aarle-Rixtelse jongerenkoor 'Don Capé'", vertelt Veronic. "Toen in 2011 de dirigent van 'Kalliope' uit Beek en Donk stopte, werd de mogelijkheid benut twee koren samen te voegen." Beide gezelschappen zongen a-capella en er zaten weinig heren bij. Met acht tenoren en bassen is er nu balans.

Kippenvel
Na de pauze begint René Vermaes van de Tamino's bijna schuchter zijn gitaar te bespelen. Al gauw neemt de bevlogenheid en opbouw in zang en muziek je mee naar de expressiviteit zoals Jacques Brel de muziek ooit bracht. Samen met 'Korale' brengen de Tamino's het wonderschone 'Cent mille chansons'. De fragiele, kwetsbare stem van Neeltje Prick bezorgt velen kippenvel. De staande ovatie die ze na het 'Avé Maria' ontvangt is meer dan terecht. Haar heldere stemgeluid draagt bij aan een bijzonder gevarieerde muzikale morgen in 'De Dreef', waarop het voor muziekliefhebbers genieten was.

Ensemble voor Vocale Muziek

In memoriam

Woensdag 18 december 2019 bereikte ons het droevige bericht dat ons lid, Maria Roefs, op 62 jarige leeftijd is overleden.

SponsorKliks, gratis sponsoren!

 

Facebook

Home | Contact | AVG

Copyright © 2020."Korale, Ensemble voor Vocale Muziek" KvK 74073664